FR FR NL NL
Prestobio

Feromoon tegen de kniptor in aardappelen (koperworm)

Feromoon tegen de kniptor in aardappelen (koperworm)

Feromoon tegen de kniptor in aardappelen (koperworm)

De kniptor is een kever die verantwoordelijk is voor de aardappelworm. Het wijfje legt haar eitjes in de grond. Zodra de worm geboren wordt, voedt hij zich met de planten waarvan hij de wortels aanvreet.

De behandeling met feromonen is een volledig natuurlijke methode om dit schadelijk insect te bestrijden.
Het principe bestaat erin, de vluchtige stoffen die het vrouwelijk insect afscheidt te gebruiken om een sexuele aantrekkingskracht op het mannetje uit te oefenen. Het mannetje wordt aangelokt, gevangen en uitgeroeid. Dit verhindert de paring, de voortplanting, het leggen van de eitjes en het verschijnen van de nieuwe larven.
De feromonen worden gebruikt met een val.

Feromoon tegen de kniptor in aardappelen (koperworm)

Productbeschrijving

Werking:

Behandeling tegen de kniptor (koperworm) in aardappelen, sla en uitplantingen van zaailingen.

De volwassen kevers overwinteren in de grond. Zodra de vrouwelijke kever in de lente bevrucht is, legt ze haar eitjes in de grond. De draadvormige larve (“koperworm”) wordt na 2 tot 4 weken geboren. Ze verplaatst zich in de grond om zich te voeden met plantenwortels die ze aanvreet en doorboort.

De ontwikkelingscyclus van de koperworm is erg lang en varieert van 1 tot 5 jaar naar gelang van de soort: 1 jaar voor de Sordidus, 3 tot 5 jaar voor de Sputator, Lineatus en Obscurus. Al die tijd blijft de worm begraven in de grond waarin hij zich verplaatst op zoek naar voedsel. Bijgevolg kan men in de grond wormen van verschillende groottes vinden (van 2 tot 25 mm) die overeenstemmen met de verschillende ontwikkelingsstadia.

Gedurende het laatste jaar transformeert de worm zich tot een pop in een kokertje uit aarde. De volwassen kever wordt een maand later gevormd maar zal de grond pas in het volgend voorjaar verlaten.

Het principe van de behandeling bestaat erin, het specifiek hormoon van het wijfje te gebruiken om het mannetje aan te lokken en te vangen en zodoende de paring en het leggen van de eitjes waaruit de larven zullen geboren worden te verhinderen.

Bescherming: Aardappelen, sla en uitplantingen van zaailingen.
Uitzetten:

Het feromoon wordt gebruikt met een val. De val + feromoon wordt opgesteld vanaf maart.

Verpakking:

In een blisterverpakking die twee individuele feromooncapsules bevat, verpakt in een hermetisch zakje.

Gebruik:

De feromoonzakjes dienen koud bewaard te worden (koelkast of diepvries).
De feromooncapsule moet onmiddellijk na het openen van het zakje gebruikt worden. De capsule wordt in het mandje (feromoondispenser) van de feromoonval geplaatst. Het geheel val + feromoon wordt dan in de buurt van de groenten geplaatst die men wenst te beschermen.

Behandelings-
periode:

J F M A M J J A S O N D
Dosering / Behandelde oppervlakte: 1 tot 2 vallen + feromonen per tuinperceel dat men wenst te beschermen.

Samen met dit product raden wij u eveneens aan:

Een vraag?
Hulp nodig? Vind hier antwoorden op de meest gestelde vragen. Veelgestelde vragen